Bloggen 2011

Mörkt...

20111128  17.56
Det blir inte så mycket skriva här, tyvärr...
Allt med hästarna är ruskigt omständigt, men har startat igång Rakel ganska bra. Hon och våra andra islandshästar bor nu hos Jenny på gården Åskulla, som de hyr tills deras gård är återuppbyggd igen. Där finns ett litet stall med 3 boxar, och en liten sadelkammare där vi alla trängt ihop oss så gott det går.
Rakel är duktig och snäll att rida. Vi jobbar på att inte få tillbaka hennes tokryck som fanns förra året, och det går faktiskt rätt bra. Selma och Litlas ridning blir lite vilande då det är kolmörkt på eftermiddagarna och de senaste helgerna har varit fullbokade. Men Jenny och Kicki har ridit Litla lite under tiden. Och det är bra, så hon inte rostar ihop helt.
Att ha häst utan stall är ett rent helvete, jag har nu minisarnas hö i transporten, så jag har inte möjlighet att åka till ridhuset (som jag betalat för året ut) och träna Rakel. Jag har fått ge upp utställningarna jag ville åka på med småhingstarna. När det blåser ute far allt hö runt och det är jättesvårt att packa höpåsen. Måste ha ficklampa med ut till hästarna morgon och kväll, så jag ser vad jag gör, eller var jag går, då det är stenigt och rörigt efter stallresterna. Håller tummarna att det inte händer något med mina minisar på vardagarna, då jag inte kan se dem ordentligt i mörkret. Förra veckan hittade jag inte Trami i hagen när jag skulle fodra, letade med ficklampa igenom hela hagen och även utanför, och ner i mellanhagen. Sen när jag åter kom upp till de andra hästarns som stog och åt hö, så stod han plörsligt där... 🤔 Han skrämde mig ordentligt. Förut hade jag flera stora 1000 watts lampor på stallfasaden, som lös upp alla hagarna ända ner till Norrköpingsvägen, de saknar jag nu...
Skulle vilja trycka på en knapp och spola fram tiden tills stallet åter finns här.
Och snart fryser vattenledningen, då blir det att släpa vattendunkar från duschen... Jippey... Not.
Men man får väl fööörsöööka att se framåt..?

Lite ridning igen.

20111017  20.31
I lördags hade vi hästdag. Barnen red på ridbanan. Det var Selma och Jennifer som turades om att rida på Litla. Så provade Jennifer även Vidja efter att Nettan och Lena hade ridit henne. Tuva-Lie red Ferrari, Tilde red Dimma. Fanny kom och red Glaumur. Lena red även på Gandur, som Jenny tog några varv på sen. Efter henne var det Emmas tur på Gandur. Så det var barn, vuxna och hästar överallt på ridbanan. Och utanför fanns 2 hundar under tiden. 🙃

Igår skulle Selma och jag ha ridit, men vi hann inte. Så idag tyckte jag att det var min tur att ta tag i Rakels långvila. Det gick bra, fick ta det lugnt med henne. Konditionen är totalt borta. Skrittade en stund, med övningar. Allt sitter, men det är mycket tyngre för henne. Travade och töltade med några "pust-pauser" mellan, hör på flåset att det är jobbigt. Ridbanan är ganska tung med, med rätt mjukt underlag, så det får man tänka på. Speciellt när hästen är tjock och otränad. Men Rakel kämpade på så gott hon orkade, försökte verkligen orka mer. Så blev det en stund skritt efteråt. Får ta det passet så ofta det går, och så öka sakta. Man märker rätt tydligt hur mycket hon orkar.

Lite häst helg, äntligen...

20111009  02.02
I fredags var veterinär Karin här. ID kontroll, chipmärkning och vaccinering av 11 hästar. Minisarna flyttade upp till Åskulla, i torsdags då de små fölen skulle chippas och vaccineras.
Nu har vi varsinn tjock bunt av papper att skicka till rasföreningarna. Vågar inte tänka på vet.-räkningen, det kommer att vara rekord.
Idag fick Trami ytterligare en "leksak" då det trevliga shetlandsstoet Dimma flyttade till Björka. Hon har länge bott ensam och jag kan svära på att hon blev lycklig när hon släpptes in i en hage med en shetlandsvalack, 2 ministon och deras 2 minihingstföl. Dimma och Traminac stod länge och kliade varandra, som om de känt varandra hur länge som helst... 🙂
Draupnir gjorde sin premiär tur i transport idag, då han åkt till Cattings för en tid framöver. Lastning gick mycket bra. Resten vet jag inte förutom att transporten åter stod här på plats efter hans tur. Måste gått bra, då jag inte hört annat.

Planerande och målarjobb...

20110921  22.03
Jobbat med köket mycket, även passat på att måla på vindskyddet, lite kvar på det.
Veterinär Karin är inbokat för att hjälpa oss att återfå pass på hästarna. Blir en lång fredagseftermiddag den 7 oktober. Tror det är ungefär 9 hästar som blivit pass-lösa. Och så ska ju Trami och Xavi få sina pass och bli chippade. Det blir omvaccineringar på kanske alla hästar, beror på vad Karin kan göra med islandsunghästarna. Árdis har sitt pass kver, och både Prúdur och Draupnir har ju blivit vaccinerade samtidigt som hon.
Har hittat min Desigual-kappa (från Marsielle) på Tradera. För ca en timme sedan vann jag auktionen på den. Vet att den kostade minst 2000:- i Marsielle, nu betalar jag 830:- plus frakt. 😀 Ganska nöjd. Får se om den är lika underbar som den jag provade i Frankrike...
Jenny och jag ritar på våra stall, de får bygga som de vill. Men vårt var fullförsäkrat och ska enligt bestämmelserna återuppbyggas. oppas på att jag kan möblera om på ytan 10x20 m som jag hade. Nu är man ju inte beroende av bärande väggar på samma sätt, och då skulle det vara kanon om man får flytta om till det bättre. Håller tummarna!
Köket på Ekliden.

Känns lite som höst...

20110831  20.48
Nu märker man av att hösten är på väg, det är blött och rått på morgonen, och det blir dimma och kyligt på kvällarna.
Känns lite som om man blev snuvad på den sommar man sett fram emot, då den inte alls blev som väntat. Massor med JOBB! Och ändå inget hö till hästarna. Det brukar annars vara det stora "sommarjobbet" här. Ser framför mig mer än ett år med MASSOR ned JOBB... Men man får se förbi det och föreställa sig hur det blir efteråt.
Har tittat på färg och tapeter till köket. Har för länge sedan tröttnat på FÄRGER och vill ha lite, eller ganska mycket mer neutralt. Drar nog igång ommålning efter denna helg, eller kankse till och med redan under helgen. Vi får se... 😉

Skola i morgon.

20110821  21.44
I morgon börjar skolan för barnen igen. Det kommer nog att vara segt att komma upp på morgonen, för dem. 😲

Jag har haft semester hela juli. Första halvan av semestern gick åt till att bygga upp vindskyddet åt ministona och fölisarna. De har nu även Ferarri som sällskap i hagen. Han är dagpappa åt fölen, framför allt Trami föredrar att vara i närheten av Ferarri. Xavi är lite mammigare, och om han ibland lämnar mammas sida, så är det Trami eller Princess han tyr sig till. Trami däremot, är mycket självständig...

Var till Alcudia på Mallorca v. 29, tillsammans med Anton, Selma och mina föräldrar. Det var riktigt skönt att komma bort en vecka. Det enda som man saknade, var Jocke och hästarna, annars hade vi nog kunnat stanna kvar där...

Igår tog jag min första ridtur, sedan det brann i Bullerbyn. Men denna gång gick allt bra, inga tillbud. Det var Litla som fick komma ut en sväng. Rakel och hon har haft beteskorg sedan brandolyckan, eftersom det inte blivit någon motion. Har varit rädd att de skulle få fång eller dyl. Rakel har då fått otäcka skavsår av grimman, i nacken, och hon får ridledigt någon vecka till, tills det läkt ut. Alla hästarna fick träffa hovslagaren förra veckan, det gick åt två eftermiddagar/kvällar i rad, att hämta upp hästar i omgångar till Åskullas stall. Ministona blev verkade i hagen, och Trami funderar på att bli hovslagare när han blir stor...

Idag har Kicki och jag stylat Prúdur. Han blev borstad och polerad, så han glänste. Kicki tog lite bilder, ska se om jag kan lägga en här i bloggen.

Prúdur från Ekliden, 2 år gammal. Foto: Kicki Schönström.

Hemma igen.

20110710  23.34
Vi har flyttat hem nu. I lördags packade jag ihop allt i lägenheten. Handlade mat till kyl, frys och till skafferiet. Fyllde en kundvagn, men när jag kom hem och flyttade över allt till skåpen, blev de inte ens halvfulla... 😥
När vi hade ätit mat och skulle gå över på kaffe, ringde det på dörren... Skumt, tyckte vi...
Där utanför stod Stefan, Marina och deras dotter Linn. De hade cyklat till oss och ville träffas en stund. Ett oväntat och trevligt besök.
Idag har jag varit på Islandshäst SM tävlingar i Esklistuna med Kicki. När jag kom hem vid 19 tiden, hörde Helena av sig och ville ta en prommenad. Så det blev en sen tur till Ekeby-Almby och en prommenad på mellan 1,5-2 timmar. Helt ok en söndagskväll, tycker jag.

...................

20110709  00.08
Var på Hellas med Jocke och barnen, träffade Micke och Pia med barn, det var en riktigt trevlig kväll. Hade lämnat jobb-mobilen hemma. När vi gått hem, lyssnar jag av den mobilen, för jag hade ett meddelande. Morfar har just dött.

Som tidigare, först bara tomt, pratar med mamma i telefon. Sen kommer allt, ALLT! Barnen säger att de vill ha en magisk lampa, som man kan önska sig i. Att allt blir som det var. Alla olyckor brukar komma i 3. Hoppas att när Selma smällde bilbakluckan över handen i förrgår, vad den tredje. Eller när hon slog upp dörren i pannan i onsdags och fick en stor bula. Eller när hon ramlade ner från en stor sten och skrubbade armbågen i fredags. Eller när hon tappade ett glas i golvet igår, så det gick i tusen bitar. Eller när hon ramlade ner från våningssängen i husvagnen mitt i natten förra helgen...
Nu vill jag bara flytta hem. Jag vill ha tillbaka mina mattor och gardiner. Jag vill att trädgården ser ok ut. Vill ha tillbaka mitt stall till mina 7 hästar.
Jag vill ha tillbaka mina grannar igen!

Minisarnas hus.

20110706  22.49
Har semester...
Har länge haft EN regel på semestern...
Inga penslar, ingen målarfärg...
Jag och Kicki målar nu minisarnas nya hus, som vi byggt upp åt dem.
Penslar och målarfärg...
Men vi gör det för de små´s skull. Förut tog jag in dem när det blev för odrägligt ute, då deras vindskydd ute i hagen ej har tak.
Har en del kvar att måla, men har sparat det översta till sist, dit de ej når upp.
Och i morgon ska jag ordna lite mer med staketet, vill ha distansisolatorer på den biten som är mellan minihagen och islandshagen. Så de små håller sig lite på avstånd från de stora.
Jag VET minst EN som kommer att reta de stora till vansinne efter staketet...
Sen ska Ferarri få komma in och passa på de små fölen åt Princess och Thelma.

Grävargrabbarna har varit ute hos oss denna veckan, de är trevliga och gör ett bra jobb. Grävmaskinisten kör som en racerförare med sin maskin... 🙃 Fast den inte är så snabb, så kör han nog så fort det går. Hur som helst, är vårt uthus nu helt borta, och de har grävt upp för grunden. De har rensat bort ännu mer järnskrot från vårt och även ifrån Nordhs lada. De har haft flera containrar som de fyllt, men ännu är mycket kvar. Just nu står det 2 st containrar som de fyller allt eftersom de rensar. Skönt i röran att det händer något nu, fast det är ruskigt svårt med barnen i allt rivande och i alla ruiner. Det är ju glas och spik och plåt och jag vet inte vad, överallt. Det kommer lastbilar ända in framför vår veranda. Det står en grävmaskin mitt framför dörrentrén nu. Det är smått rörigt att hålla barnen ifrån allt som inte är barnvänligt... Och att samtidigt bygga en ligghall, med allt målande också, är inte det enklaste...
Full fart framåt, nu är karusellen igång inför de kommande 1,5-2 åren...

...?...

20110629  20.58
Blir kanske inte så mycket skrivande just nu, man har svårt att komma ihåg allt annat som ska göras.

Jag önskar att allt var som det ska vara!

Annars önskar jag mig ett trädgårdsplank efter gärdsgården och så rakt framför huset. För att vi ska kunna vara ute över huvudet taget hemma i sommar. Jag kommer inte att kunna vara på altanen eller balkongen alls, om det kommer att fortsätta se ut som det gör nu. Så det blir antingen en sommar inomhus, eller så får jag/vi vara någon annanstans.

Vill göra en trevlig plats att vara på, på den del av vår trädgård som är oskadd. Men åt tre av fyra håll, ser man förödelsen. VAR är grävmaskinen? Kom och ta bort eländet! Man blir både arg och ledsen. Jag vill ju vara hemma i sommar. Har ju planerat vissa utflykter, men så mellan de VILL man vara hemma.

Har bara två dagar kvar att jobba innan semestern... Blandade känslor för det...
Borta...

Skit!

20110618  22.09
Det är nästan en vecka sedan jag var ute på promenad med Helena, och Jenny ringer mig. Hon är upprörd och skriker att mitt stall brinner!

Jag springer till bilen, det har aldrig varit så långt hem.
Jag ringer till Jenny igen ca 6 min senare, frågar om hon hinner rädda hästpassen.

Hon säger att stallet inte finns mer. Så skriker hon -Det går åt helvete! MITT FINA HUS!!!

Vägen är nu ännu längre hem...
Vid kyrkan i Ekeby, ca 1 km hemifrån, är det stopp. Vägen är blockerad av nyfikna nötter, med eller utan bil, parkerade mitt i vägen för att ta kort på vår katastrof. Brandbilar och polis kommer inte fram. Röken från elden syntes på ca 3-4 mils avstånd, och folk måste ju få se... Eller..?

Enligt insatsledaren var det bara 30 sekunder i marginal till att även vi förlorat allt... 30 SEKUNDER...

När jag har fått ta rygg på en polisbil som lyckades ta sig fram, kom jag ner till mitt hem. Där är det bara ELD, överallt. Tror det var 2 brandbilar vid mitt hus, 4 st vid Sandholms och 2 vid Nordhs. Får då veta att alla hus utom mitt brinner med extrem styrka. Brandmännen kom från Kumla, Örebro, Garphyttan, Glanshammar och jag vet inte var.
De sa sen att de aldrig varit med om liknande brand tidigare.

Har inte orkat skriva om detta här på hemsidan, ni som är mina facebookvänner, har kunnat läst det jag fått ut under veckan, och sett bilder. Björka-byn är så tom.

Pratade idag med min granne Karin, som bor på andra sidan Björkavägen. Hon sa att det var så tyst, inga lekande, badande eller fotbolls sparkande barn på eftermiddagarna och kvällarna. Vi kramade varandra, grät lite och så hjälptes vi åt att flytta diverse saker som tydligen nu är till allmän beskådan av nyfikna mopedtonåringar, och obekanta vuxna på promenad eller bilutflykt... 

Karin och Göran ser efter mina och Jennys hästar dagligen.
De har koll på våra kvarvarande saker.
De lät alla oss drabbade använda deras hem under brandnatten.
Vi hade samlingsplats i deras kök och vardagsrum.
Polisen hade förhör i hallen.
De hjälpte oss att fort bära ut så mycket de kunde i det övertända stallet.
De flyttade ministona och fölen i säkerhet.
De fanns som trygghet för barnen medan den brann.
Karin kokade kaffe och gjorde smörgåsar på natten.
De var hemma nästföljande dag för att hjälpa alla drabbade.
Och så sa Karin att de vill hjälpa och inte hade gjort så mycket hittills...
Hon ville hjälpa mig att tvätta gardiner och textiler sen.
Så då grät jag... Vilka underbara människor! Jag älskar er! Det finns inte ord...

De sa att vi får ställa upp barnens fotbollsmål, eller ramarna till dem som finns kvar, på deras f.d. fotbollsplan, där Mårten sparkade boll som liten.
De ställer upp sin sommarpool sen så barnen kan bada.
De har lovat barnen att få åka motorcykel med Göran, som barnen tycker är toppenkul.
De ska ordna pubkväll som det brukar vara.
😘

Dessutom vill jag tacka ALLA de vänner och grannar som håller ett vakande öga över våra tre gårdar, det har aldrig varit så mycket nyfikna, som vi inte känner, som smyger runt i området. Och det smygandet är inget som vi drabbade uppskattar, utan tvärtom.

Tackar Mårten och Helen för all hjälp att bära och rädda det de hann, för att ni räddade mina ministon och föl. För hjälp att hitta någonstans att placera dem akut ett dygn och för halm m.m. Ovärderligt för mig!

Tack Sussi för ditt snabba roddande med att ordna boxarna på Åskulla, för hö, strö och vatten till mina ögonstenar. Tack för att ni tittar till dem när jag inte är där!

Tack Åskulla-grannar för att de små fick vara hos er!

Tack Morgan och Kim, Noah och Thea, för att ni fanns där för oss på natten, för att ni tog hand om Anton och Selma hela natten och dagen därpå! För stöd och information om räddningstjänsten.

Tack mamma och pappa för mat och för att barnen fick vara hos er under stunder i veckan.

Tack Amanda, Gina och Carri för en välbehövlig break i Oslo.

Tack alla andra som hjälper oss, med praktiska saker, med att ordna kopior på försvunna papper och ting.

Tack för alla erbjudanden!

Och tack alla andra som tänker på oss och erbjuder hjälp, vi lovar att höra av oss om det är något. Just nu är det bara rörigt och svårt att fokucera på något.

...Har glömt bort hur man handlar mat eller packar en väska...

Så bli inte besvikna om vi nu inte svarar när ni ringer, eller på sms, eller om vi inte hör av oss. Det är så svårt att få ihop tankarna om allt som krävs nu, med försäkringar, att försöka leva ett så normalt liv som möjligt, att stötta varandra och att hålla alla glada, framför allt barnen.

Ibland skrattar vi, ibland skämtar vi om det som hänt med varandra. Ibland blir det riktigt tungt, ibland blir man arg och ledsen. Ibland gråter vi, ensamma eller tillsammans. Men vi har varandra, jag, Jocke, Anton, Selma, Claes, Åsa, Agnes, Elsa, Andreas, Jenny, Fanny, Frida och Tuva-Li. Vi har varandra och vi förstår varandra. 

Alla hästar har klarat sig. Alla hundar. Förhoppningsvis alla katter, osäkert med "min" lilla Princess Lily, som inte setts till sedan olyckan. Och så mirakelkaninerna, som överlevde mitt i branden...

Brandmännen kämpar för att rädda vårt hus. Framför verandan brinner uthuset/garaget för fullt.

Senaste...

20110609  20.52
Har inte skrivit på ett tag, gjorde en ganska lång bloggtext för någon vecka sedan, men så hakade datorn upp sig och texten försvann. Och jag erkänner att då gav jag upp och stängde ner den.

Thelmas fölis stod överraskande i hagen exakt en vecka efter att Princess fölat. Hade letat efter fölningstecken hela kvällen innan, men gav upp vid midnatt för det såg inte ut att bli något. så vid 08.00 på morgonen, när jag kom ut i hagen, var det fyra hästar där i stället för tre. Det blev en brun hingst, mycket mindre än Princess fölunge. Han är skyggare än vad Trami är men det ser jag inte som något problem. Inne i boxen står han gärna och blir kliad en stund. Han har som Trami, även haft grimma på vid flera tillfällen och det går bra om man tar det lungt och metodiskt. Han har fått sitt namn: Xavier, men kallas Xavi.

Vi har börjat ta in de vuxna islandshästarna över natten, så de inte äter konstant. Fast gamle Glaumur får vara ute med unghästarna och de andra.

Ser fram emot att åka till Oslo med Sis nästa vecka. Vi ska på Bon Jovi konsert.

I morgon kväll ska jag ut och äta med Linda, och så prata häst förståss... 😎
Thelmas fölis, Xavier.

Princess har fölat!

20110515  19.56
NU är äntligen första fölungen född! Indian Princess fölade i natt en liten fuxhingst. Hela fölningen gick bra, och jag och Jenny fick vara med henne under tiden. Princess är en jätteduktig mamma, och fölis ser ut att må bra. Han reste sig nästan på en gång, visserligen efter diverse kullerbyttor och balansövningar.
Vi hade suttit på varsin utemöbelsdyna, och under varsin filt, precis utanför grinden och vakat. När vi såg att det var dax, kunde vi gå in i hagen till henne, och övervaka och filma.
Idag har många varit här och tittat på fölis, men det viktigaste nu är att Princess och fölis får bekanta sig med varandra, och att allt är i ordning och fungerar.

VÄLKOMMEN TILL EKLIDEN, FÖLIS!

Första försöket att resa på sig.

Väntar...

20110505  22.29
Vi väntar... på fölen, de vill inte komma ut ännu. Princess är beräknad till om 5 dagar, men det ser inte ut som om hon ska ha ännu på minst en vecka, kanske mer. Thelma är beräknad till den 23 maj, men hon skulle nog kunna få ganska snart. Fast efter att ha gått och väntat på Prúdur i 12 månader, kan jag nog räkna med det mesta... Ser fram emot de små, det ska ju bli varmare igen nu, så kanske...
Ferrari fick boxarrest igår morse, Jenny anade fång... Eftersom han förra året hoppade över boxdörren hos Jenny, fick han stå i mitt stall. Jag har galler över boxarna. Ferrari försökte då hoppa ut genom det gallerförsedda fönstret och trots sina "dasslock" till hovar, fick han in en framhov igenom gallret och krossade en ruta. Tur att han inte kom helt igenom, för då hade han skurit sönder sig rejält. Och att han fick tillbaka hoven ur gallret igen så han inte satt fast, för då hade han också kunnat skada sig massor. Tok! 🙃
Nu är han ute igen, med korg på...

Hektisk, jobbig men rolig helg med strålande väder!

20110425  20.49
Det har varit högt tempo denna helg. Selma blev åter kräkig på onsdagskvällen och jag fick sitta uppe till 23.30 innan hon somnade och sov hela natten. Det är tydligt att det finns en anledning till 48 timmarsregeln när det är maginfluensa. Kräkandet kan tydligen återkomma inom de 48 timmarna efter att man tror det är över. Selma fick ligga nerbäddad nästan hela torsdagen, och titta på DVD filmer medan jag, Anton oich Jocke började med skogsplanteringen. Vi hade hjälp av Johan flera timmar på torsdagen och även på fredagen. TACK för hjälpen, det gjorde en hel del. Anton var ovanligt tapper och jobbade på hela dagen. Selma fick komma ner till oss på eftermiddagen en stund, så hon fick vara ute en stund.
På fredagen jobbade som sagt Jocke, Johan, jag , Anton och Selma med att plantera ekar. På lördagen blev det halvdag för mig och barnen, vi skulle hinna handla innan affärerna stängde. Jag gjorde lammstek och potatisgratäng. Barnen fick leta efter godisägg ute i trädgården.
Söndagen gick åt till att plantera ännu mer träd. Jag hämtade Kicki, Anders och Ida som hjälpte till. Även ett stort TACK till dem, speciellt till Kicki. Sen blev det grillning hos Nordh på Björkliden.
Idag har jag och Kicki gjort en rundpaddock här. Har planterat björk runt som jag tänkte hålla i samma höjd som staketstolparna. Har satt några björkar efter stenmuren mot hagen där minishettisarna är, som sen kommer ge lite skugga till de små. Tills vidare gjorde jag ett litet solskydd av stängselstolpar och pressening. Så avslutade vi helgens planteringar med att sätta ner 50 björkar även på Björkliden. Jocke hade några timmars plantering på åkern under förmiddagen, sen å eftermiddagen tog han traktorn och harvade upp lite mer mellan planteringsraderna. Grabbarna på Björkagatan hann med ÖSKs fotbollsmatch också på eftermiddagen. Måste även tacka gulliga Åsa som bjöd alla tjejer som var kvar hemma, plus barnen, på en supergod lax-lunch. Jättegott!
Så efter denna helg är man lite öm i kroppen, och solbränd på skinnet!😎
Semla och jag klipper till ekarnas rötter innan de planteras.

Magsjuka...

20110419  18.08
🤒🤒🤒🤒🤒MAGSJUK SELMA!🤒🤒🤒🤒🤒
Selma väckte mig kl 3 natten mellan söndag och måndag. Hon hade ont i magen och kunde inte sova. Hon fick ligga hos mig en stund, men det blev inte bättre och hon ville gå på toa. Vid 4 tiden kräktes hon första gången, sedan varannan timme till ca 14. Då hon sov från 12 till 16, förutom vid 14 tiden, trodde jag det var över, men icke! En rejäl gång till kl 21.15...
Idag har hon klarat sig utan att kräkas, men det har varit svårt med maten och att äta. Nyponsoppa går visst bra. Hoppas att hon kommer igång under morgondagen igen. Och att vi andra klarar oss.
I minihagen står Princess mest och känner sig tung som en flodhäst. Hon har nog en busig fölunge i magen, för hon hugger sig själv i sidan då och då. Idag låg både Thelma och Princess platt på sidan i hagen och sov. När Thelma såg att jag kom med mat, flög hon upp och kom emot mig genast. Princess var lite mer svårväckt och det såg tungt ut att komma upp. Så släpade hon sig fram till maten på trötta ben.

Småstona laddar upp inför fölningarna.

20110412  20.56
Har nu börjat känna på stona dagligen, då jag ändå är ute hos dem för att skrapa fällpäls. De älskar när jag kommer med skrapan. så passar jag på att kolla juverna. Igår hade Princess precis börjat lite att fylla på, men när jag kände på Thelma blev jag lite paff, hon hade fyllt på mycket redan. Men vis av Rakel, så kan man inte riktigt veta när de tycker det är dax. Jag tycker de kan vänta några veckor till.
Har börjat misstänka att Rakel är ett sånt där "tokigt brunststo" då hon periodvis kan flippa ur helt, inte bara när man rider utan även i hagen... 🙃
Kanske ska kolla med veterinär Tegel och höra vad han tror, och vad man kan göra. Eller om det bara är att plocka fram hingstkatalogen..? 🤨

Småslött...

20110403  20.38
Helgen har varit ganska slö, "duggregnig" och varm. I fredags kväll var jag hos Kicki och fick fina naglar igen. Och så fick jag visst göra färg och dekor på hennes. Blev sent.., eller tidigt... Var inte hemma förän 01.00 på natten. En trevlig kväll! 😀
I lördags var jag på Marieberg och shoppade medan Jocke och barnen försökte elda ute. Lite för blött, tyckte de.
Idag var jag på bio med barnen. Sen åt vi på McD. Jocke och Anton var och såg ishockey och Selma och jag åkte hem. Selma har varit lite konstig till och från under dagen, lite ont i magen, lite yr, så hon fick lägga sig på soffan. Jag gick ut till Björklidens stall och hade en liten ridlektion för Kicki och Qcen. Han har varit ledig hela vintern, och Kicki ville göra en seriös uppstartning på ridningen igen, vilket jag tycker är mycket klokt. En högprestationsavlad varmblodsvalack som stått i stall och hage i flera månader, ska man nog inte bara ge sig iväg ut på helt plötsligt. Speciellt som han blev inriden för bara lite mer än ett halvår sedan...  Han skötte sig bra, och de tränade på lite övningar. Tror Qcen blev lite yr i huvudet av allt... 😮
I morgon är det hovslagare, och så får jag göra en omstart på Rakel...

Inte så mycket...

20110331  20.51
Det har inte hänt så mycket med hästarna nu. Rakel har nu tappat sin andra framsko... Hovslagaren kommer nästa vecka, så jag försöker longera lite, jobba med hästspråket och promenera med henne. Prúdur har haft lite hanterings, led-, och stallträning. Han är jätteduktig! Tycker han ser jättetrevlig ut, men han är liiiten. 🤩 
Litla och jag tog en ensam tur igår kväll. Man får vara övertygande om att det ska gås framåt på väg bortåt, sen håller hon lite högre tempo hemåt, typ normaltempo. När jag rider med andra och det ska ökas, och de andra kommer före blir hon rätt olydig och vill springa ikapp. Man undrar då lite var den framåtandan är annars. Fast till mina barn är det toppen att veta att det går lugnt till. Vill absolut inte ha en barnhäst som drar med dem, tuffare hästar får de rida när de är större och klarar av det.
Princess och Thelma fäller päls, och fäller päls, och fäller päls... Magarna är jättestora fast olika. Princess är BRED, och Thelmas mage hänger under henne så det nästan skrapar i marken... 🙃
Selma rider Litla i vårsolen.

Vaccinationer på löpande band...

20110321  19.56
I morse ringde jag veterinären för att boka vaccinationstid. Han skulle resa bort så han ville komma nu i eftermiddag. Hoppsan, tänkte jag, ringa Lee och Jenny.
De kunde klämma in ett veterinärbesök, efter lite pusslande.
En del hästar skulle ha sin årliga spruta, endel har fått under höst och vinter, så vi passade på att spruta om dem, så de kommer på samma datum.
Det blev: Rakel, Prúdur, Silfra, Gandur, Vidja, Draupnir och Ferarri.
Tydligen ville även Valle ha en spruta, för han var snabb som blixten att smita ut ur hagen hos Jenny när vi hämtade Vidja, Ferarri och unghästarna. Han sprang bort på min stallplan och kollade in ministona. Vände sen och sprang in i mitt stall och så in i Rakels box. Jag stängde in honom och där fick han stå tills vi var färdiga med allt.
Det blev en kaffestund inne på kontoret, lite tjejsnack innan Lee lastade in sina hästar och åkte med dem till Folkatorps ridskola där barnen skulle rida lektion på deras lilla welshponny Ballerina.
Vi passade på att ringa till hovslagaren, för att se om han ville komma och verka unghästarna, men han kunde inte komma nu på kvällen. Så vi får boka in en ny tid senare.

Annalektion

20110320  21.01
Idag fyller min lilla-Sis år! Grattis! 😘

Var med Spektakel på ännu en Annalektion. Måste säga att det är kul att rida lektion på Rakel. Nu har jag inte hela hästen hängandes i händerna längre, och det är ju bra...
Nästa lektion är den 17 april, den missar jag för då är jag inte hemma. Så vi får vänta till 15 maj, innan det är dax igen.
Men det är ju bara att stoppa Häxan i kärran och åka till ridhuset. Får träna ändå, både Rakel och jag tycker det är superkul! 🙃
Nu i helgen har det varit toppenväder, fast snön är envis och det är tydligen svårt för den att smälta bort. Det har varit mellan 5 och 10 plus på dagarna med strålande sol. Fast det tinade fortfarande nyss när jag fodrade hästarna, och blåste lite. Vore bra om det höll plusgrader även på natten, då hinner det försvinna bättre.
Rakel vilar i vårsolen.

Sjuk igen...

20110317  17.30
Igår, mitt på dagen fick jag ge upp. Hade då sån huvudvärk att jag mådde ruttet. Var matt i kroppen och darrig. Svårt att säga om det var feber med, kände mig som om jag hade feber, men kändes inte jättevarm. Åkte hem och bäddade ner mig. Huvudvärken blev sakta lite bättre, men frös, och blev sen varm igen... Hade ringt till hovis och avbokat Prúdurs verkning, den får vänta lite. Somnade ganska tidigt på kvällen. Idag har jag sovit i omgångar på dagen, och varit orkeslös. Huvudvärken är så gott som borta nu. Kicki var här och lunchade hästarna, och fyllde upp vatten. Tack för hjälpen! 😘
Nu har Gisela ridit Rakel åt mig. Hoppas att det gick bra, vädret är ju toppen för en ridtur idag.
Småstona är så goa, och magarna är runda. Har nedräkning på dem, Princess ska föla runt 10 maj och Thelma ska föla ca 23 maj. Snart dax för passning av dem, det brukar bli många turer ut till hagarna då för att kolla av fölningstecken då...
Förväntansfull... 🤩

Trevlig kväll med god mat och gott vin.

20110312  Mitt i natten...
Idag har hela familjen varit i Ekeby-Almby på middag hos Helena och Johan. Som traditionen bjöd, spelade vi på melodifestivalens vinnare, och eftersom vi inte har samma smak som de flesta av Svenska folket, gick det åt pipan. Den enda som gjorde segerdans var Anton 10 år, troligtvis tyckte Selma 7 år att segraren var ok... Men hon hade redan tröttnat på att titta. Smått skrämmande...
Nej, vi får sikta vidare på Riga-resan i april, och fölningarna i maj...
Selma har ridit på Litla idag, och jag, som hade huvudvärk, longerade Rakel i stället. Kände inte för att "skutta" omkring på henne då. Anna-lektion nästa helg...
På onsdag kommer hovis och verkar Prúdur, behövs...
Det är även dags att boka veterinär för årlig vaccinering av honom, och en bunt till av Björklidshästar, och så ett sto till som kommer hit från Hampetorp just för vår vaccinering... Sen är det lugnt tills det är dax att sko om till sommarskor på Rakel.

Mycket idag...

20110306  19.01
Idag har Anton och selma ridit på Litla. Anton har inte ridit sedan Hrynjandi fanns. Så det var lite ovant för honom. Selma börjar komma igång med ridningen igen.
Sen tog jag en tur på Rakel, nyttigt att rida utan sällskap. Gick bra ända tills jag skulle rida in till stallet igen, då kom Göran med traktorn. Rakel är då töntig, skuttade till när hon såg traktorn på 300 meters avstånd... 🤨
Sen fick Thelma och Princess fina hovar, och varsinn prommenad.
Prúdur fick komma ut ur hagen och ledträna. Gick bra, men han vägrade gå in i stallet, och jag förstår honom, sist blev han ju kastrerad. Vem vet vad som skärs bort om han följer med in dit igen...
Så allmänt stallarbete med hö och vatten, sopning och så.

Efter dusch, handlande och middag så ringde Maria, Inas matte. Hon berättade att Ina fick kolik i tisdags. Efter mycket kämpande och många veterinärer på gården, fick tyvärr Ina somna in i lördags kväll. Otroligt tråkigt, men man måste ju tänka på vad som är bäst för hästen. Men det är jobbigt.
Sov gott, fina Ina.

Fyndat ;)

20110305  20.07
Idag har grabbarna varit på hockeycup från 06.20 och till...ja, ännu är de inte hemma. Selma åkte till sin kompis Ida och har varit med henne och Ida´s pappa Anders hela dagen. De var på Lek och Bus landet från tio till halv fyra. Det var ett par trötta tjejer som satt i soffan hemma hos Ida när jag och Kicki kom hem från vår lilla utflykt. Jag hade beställt ett koppjärn till min Hrimnir sadel, det kom på posten i torsdags. Jag och Gisela försökte montera dit det i torsdags, och jag kunde inte få det att passa. Det var liksom en centimeter för långt på varje sida. Tänkte att antingen var det fel järn, eller så har jag tummen mitt i handen... 😲
Skulle då ha skickat tillbaka det och bytt, men var lite rädd att det skulle bli tokigt igen, eller att det var jag som gjorde fel... Dessutom var retursedeln nu som bortblåst, letede överallt men hittade den inte. Så jag tog med mig Kicki och åkte till Agersta Ridshop, norr om Uppsala. Tog med det beställda koppjärnet, och Hrimnir sadeln. Det blev en heldagstur, och vi kom dit vid halv elva tiden. Fick hjälp med sadeln, och mycket riktigt var det järnet jag fått för långt, men den var packad i en Hrimnir-förpackning. Det finns en sadel till som man kan byta järn på, men den har längre järn och jag tror att det kan ha blivit omplockat. Tog ett nytt järn, som personalen fick vara med och montera. Så nu vet jag att det passar. 🙂
Givetvis kollar man igenom butiken när man är där. De har mest märkesprylar, och det är då priser därefter...
Hade på deras hemsida sett att en modell av ridbyxor, som jag tycker är kanonsnygga, med normalpris 2500 :- nu kostade 2250:- och hade tänkt kolla vad som fanns av dem. När vi kom dit fanns endast 2 par kvar i hela butiken p.g.a. att de utgick ur sortimentet nu, och de 2 paren kostade endast 500 :- styck. Det ena paret passade mig kanon. Det andra paret var mindre, tänkte att det skulle kunna passa grannflickan Fanny. Köpte båda, kunde inte lämna kvar någon när man sparade 2000:- styck. Hemma fick Fanny prova dem, de var jättebra förutom att hon inte kunde knäppa dem i midjan. Så nu får de sparas tills Selma eller Anton kan ha dem. Så jag handlade saker värda 5000:- för endast 1000:- och det tycker jag var värt turen till Agersta. 😀Ridtur med Gisela.

20110303  19.19
Har tagit en ridtur på seneftermiddagen, tillsammans med Gisela. Rakel var pigg och ville inte riktigt lyssna först, men det kan vara för att det är en del månader sedan Gisela red henne sist. Och jag ville att de skulle träna hela tiden, och de inte riktigt hade känt in varandra. Men efter ett tag gick det bättre, och det märks att det är viktigt med Rakel. Litla töltade lätt och fint fast jag hade travat innan en bit.
Vi hann med hela ridturen innan det blev mörkt ute, och det är toppen! 😀

Hemska nyheter mitt i stonas töltträning.

20110301  21.27
I söndags tittade jag som vanligt in på stuteri Mjälkärrs hemsida, för att se vad som hänt under veckan. Det var en fruktansvärd nyhet som stod skrivet i dagboken. Och jag kan inte låta bli att känna dåligt samvete för underbara lilla Prinsessan (Daugther Of Darkness) som jag länge var intresserad av att köpa. Nu blev det inte så p.g.a. att hon av någon anledning var halt och inte skulle säljas förän det blev bra igen. Så fick jag erbjudandet om Thelma, och det kändes lite som om jag svek Prinsessan. Men.., tänkte att kanske kunde hon på något sätt hamna hos mig senare, om några år. Bad Ella att inte sälja iväg Prinsessan utan att säga till mig först.
Men nu spelar det ingen roll längre... Goa lilla pållan finns inte längre...
Kan inte låta bli att känna dåligt samvete, och att sörja henne.
Försöker att inte tänka på hur fruktansvärt hon och de andra tre ponnyerna måste haft det, veterinärens obduktion säger att de var stressade till döds.
VEM eller VAD kan ha gjort det? HUR kan det ha hänt? Var det en varg? Vill absolut inte genast skylla på vargen, men vad skulle kunna stressa dem så hårt att de dör? Var det istället en eller flera människor?
Stackars, stackars små pållar.
Stackars, stackars Ella och Thiff.
Om jag känner som jag gör, och tänker det jag tänker, undrar... Hur är det inte för Ella och Thiffanny nu. Hur ska man kunna lämna hagarna med de andra ponnyerna, hur ska man kunna slappna av och känna att det är lugnt och ok?
Gråter med er.

Samtidigt har Helena visat mig nyckeln till ren tölt med eftergift. Hur jag ska göra med Rakel för att inte hon ska hänga alla sina tunga kroppsdelar i handen på mig. Och samtidigt ge snabba framsteg i tölt takten. Det är så roligt när man känner stor förbättring omedelbart. Rakel och jag var i ridhuset 2 dagar i rad, och så hann vi med en utflykt till Askhagen, med ridtur innehållande hästgympa, tillsammans med Helena och Húni. Jätteskoj!
Igår blev det ingen ridning, var hos Kicki och fick min favoritstyle på naglarna. Tackar!
Idag red jag Litla med Jenny och Fanny. Litla var ganska trist i lördags när jag red hemma, så jag ville se om det fortfarande var så. Och eftersom hon behöver tölttränas, använde jag "nyckeln" på henne med. Hon gick först emot och försökte komma undan. Men så blev det bättre, förmodligen för att jag fick till rätt "dos" hjälper för att det skulle funka på henne.
Så efter några minuter töltade hon rent utan att komma över i travtakt. Och några hundra meter senare, efter att ha jobbat i skritten, töltade hon i form, först en liten bit, sedan längre och längre. Hade hjälp av Fanny som red bakom oss, då fick Litla lite mer motor att gå fram. Tack Fanny! 😘
Fanny kämpar tappert med Glaumur, och de gör små framsteg varje gång. Idag drullade han inte iväg i full tölt som han brukar, och traven börjar de få kläm på. Kämpa vidare, Fanny! Ni är så duktiga! Det är kul att se viljan i Fanny, att kunna lära sig.
Daugther Of Darkness som föl. Foto: Troligtvis Thiffanny eller Ellinor. Mer info om vad som hänt, se www.minishetland.com och öppna dagboken.

Inställt!

20110220  12.30
Idag blev Anna lektionen inställd p.g.a. kylan. Så jag tog en egen lektion med Rakel på volten. Tränade på lydnad, eftergift och sidförande. Ville inte att det skulle bli svettigt idag.
Passade på att göra en helkroppsberöring på Prúdur. Lyfte alla fyra hovarna, och det går bra fast han är helt lös i hagen och skulle kunna knalla iväg om han vill. Han accepterar att man berör honom över hela kroppen. Han är trevlig att hantera. Det var dax att verka honom snart, såg jag, så jag ska ringa hovslagaren.
Tog lite nya bilder på honom med, han är tjusig med all eldfärgad man och pannlugg.
Prúdur i vintersolen.

Kallt som fasen!

20110219  20.16
Var hos Helena idag och fikade. Tjejerna lekte en stund.
Sen åkte Selma och jag till mina föräldrar och bokade en resa till Mallorca i juli. Ska bli toppen! Längtar! 😎
Sen tog jag med mig Litla ut på en tur i skogen tillsammans med Jenny-Gandur och Fanny-Glaumur. Så hon får kolla in omgivningarna lite och jag vill lära känna henne så mycket som möjligt.
Så vill jag tipsa om Jennys nya hemsida: www.stallbjorkliden.se🙂

Ridtur!

20110213  18.51
I morse när jag skulle morgonfodra hästarna, bestämde jag mig för att släppa ihop Litla med Rakel och Gandur. Det gick jättebra! Visst, lite flyttningar av henne, de andra ville garna demonstrera genom att ta Litlas hö-hög, med inga tendenser till någon osämja.

Nu på eftermiddagen fick Litla på sig Inas lilla 14 tums ponnysadel. Vi kunde använda samma sadelgjord som Ina (shetlandsponny) hade. Selma fick klättra upp och skritta henne en sväng, bort till Björka gård och tillbaka, Gick bra, tyckte Litla verkade pigg.

Sen red jag, Jenny, Nettan och Fanny ut. Litla knallade på bra och hamnade först i gänget. Hon höll jättebra tempo. Var lite, mycket lite tittig, men det kan jag förstå när hon aldrig varit här. Efter en stund försvann hennes tittande och hon gick fram jättebra. Vi töltade och travade, och det kändes som om hon tyckte det var kul. Men när hon hamnade på sista plats i gruppen, tappade hon lite tempo, så det var visst roligast att vara först. 😉
Jag är jättenöjd med henne, hon blir en bra häst för Selma att lära sig rida på, och dessutom trevlig för mig att rida med.
Skojsigt!

Hemma!

20110212  16.33
Trots jättehalkigt väglag, åkte Selma och jag till Ekhaga utanför Vadstena idag för att hämta hem vårt nya islandssto Litla från Stora Kullen. Allt gick bra och nu går hon i en hage bredvid Rakel och Gandur, för att bekanta sig lite med dem innan vi släpper ihop dem i morgon. Tog lite bilder med mobilen, hoppas på bra väder i morgon med, så jag kan ta lite bra bilder när Selma rider med. 🙂

Ny häst i hagen, snart!

20110210  20.57
Nu har islandsstoet Litla från Stora Kullen klarat veterinärbesiktningen. 😀
Så på lördag åker Selma och jag och hämtar hem henne hit till oss.
Det ska bli roligt att lära känna henne, och att Selma ska få kunna lära sig rida islandshäst, äntligen! öppnar en sida till henne här i menyn, mer info och fler bilder kommer efter hemkomsten på lördag. 😀
Litla och Håkan.

Hemfärd.

20110204  10.39
Nu packar jag igen... Vi har bestämt att åka hem i eftermiddaqg. barnen är ganska mätta på skidåkning, och Anton har match i morgon. Om vi skulle åka i morgon, blir det tidigt i morgon, för att hinna. Jag tycker det är bra att hinna med Rakel under dagen i morgon med. På söndag ska jag och Selma åka och prova en häst, och det är spännande! Återkommer om det efteråt. 🙂

Packa

20110129  19.50
Har idag packat hö i IKEA påsar. För fyra hästar i två hagar, tre fodringar per dag i en vecka. Det blev en del påsar... 😉 har också fyllt upp vatten i de vattendunkar jag har, och ställt in dem i sadelkammaren. Så Jenny får så enkelt som möjligt under kommande vecka när jag är med min familj i Sälen.
Och så har jag börjat packa allt som behövs till hela familjen. Har en stund i morgon medan grabbarna spelar hockeymatch till det sista.

Har även lite smått börjat se mig om efter den trygga klippan. Det är inte bråttom, utan måste bli rätt. Och det betyder tyvärr att jag annonserar ut vår lille goa Prúdur. Det gör jag endast för att han är ung, och vi behöver en äldre säker och pålitlig häst till barnen. Jag är övertygad om att Prúdur kommer att bli en jättetrevlig kille men det är ett par år kvar tills han ska ridas in, och så tar det minst något år tills han är stabil i ridningen. Hoppas att någon som söker en go, lättlärd, valack till allroundridning och ev. tävling om man vill, hittar honom här och fattar tycke för honom. det är han värd! 🙂
Draupnir och Prúdur i dec 2010.

Sorgligt...

20110125  18.27
Såg en mycket sorglig nyhet nyss. Satt och drömde om att hitta en islandsgoding till Selma, som hon skulle kunna klara av att rida ut med mig på. Vi är mycket ofta ensamma hemma hon och jag, hon är för liten att lämna ensam om jag skulle ut och rida. Grabbarna har hockeyträningar flera kvällar i veckan. Tittade på flera annons sidor, bland annat öppnade jag Kvarnbackas hemsida. De har ca 200 islandshästar och jag tänkte att där borde det finnas någon.
det första jag får se där är att den fina avelshingsten Meitill bröt sitt ena framben den 11 januari. De försökte rädda honom, men benbrottet var för svårt, så de fick ta bort honom.
Han var en klar hingstkandidat till våra ston här på Ekliden och Björkliden. Men nu blir det inte så. Så tråkigt att bra hästar inte får leva hela sin tid ut. Jättetragiskt!

Idag var det lektion

20110123  20.28
Idag var jag och Rakel på lektion i ridhuset, för Anna Danielsson. Vi övade form med tillhörande drivning och tygelteknik. Att flytta och böja. Eftergift från både mig och Rakel. Timing. Jag känner att jag har ridit ut för mycket senaste åren. Visst, man gör lite skänkelvikningar och så, men det blir på tok för okoncentrerat mot att göra övningarna ordentligt i ridhus. Får träna på att skärpa till min ridning, blivit för mycket spontant "bus" ute på vägar och i skogar... Helt klart att Rakel uppskattar våra ridhuspass. Dessutom tycker jag själv att uteridningen ger mindre och mindre för ridningen, endast att man har kommit ut en sväng. Men det räcker inte i längden. Senaste åren har det inte varit mycket "aha" under ridningen, snarare AAAAHH!! Skärpan, timingen och att vara konsekvent varje ridtur har blivit kass.
Sen tyckte jag att Anna kan ta sig en titt på lill-Prutten. Han vill nog säkert bo hemma hos henne... 😉
Prúdur, ca 1,5 år gammal.

Lördagsprommenad

20110122  16.56
Var hos Kicki igår och fick ett nytt set naglar. Limegröna med rosa/svart/silver marmorering på. Coola och helt klart udda! 😀

I morse åkte Selma och Jocke på hockeyträning. Jag och Anton fodrade alla hästar och släppte ut Valle och Qcen. Anton gick sedan till Westie hos Sandholms för att leka lite med honom. Westie är en liten kattunge, och Sandholm var inte hemma, så Anton var lite sällskap till honom. Jag fyllde vatten i alla hagarna och sedan kollade jag till kaninerna. De fick lite mat, vatten hade de. Sedan gick jag och gjorde frukost till mig och Anton så han fick att äta när han kom ifrån Westie. Det blev kaffe för mig och o´boy till Anton, och så toast till sista säsongen av vår favvoserie Vänner.
Sen åkte vi och handlade. Stigläder på Hööks och saltstenar ifrån Himalaya, de brukar inte regna bort på en gång. Så en bamse påse med godis och mat ifrån Willys.
Hem och steka färska köttbullar till lunch.
Anton och Jocke åkte till hockeyträningen och Selma och jag blev ensamma.
Jag behövde röra på mig, kände jag. Rakel behövde skrittas innan ridlektionen i morgon. Jag kunde inte lämna Selma ensam hemma under tiden. Så det blev att ta Rakel i "koppel" med Selma på ryggen, och så knallla ett par kilometer. Det var jättemysigt! Nu är det mys och så väntar vi på grabbarna.
Ser fram emot lektionen i morgon kl 13.00. Tror det blir lika skoj som sist! 😀
Nu när snön smält undan lite i hagarna har Thelma börjat busa. Vad rolig hon är att titta på, och attans vilket steg hon klämmer till med i traven! Jättehöga lyft och bra tryck i steget. Fiiin tjej!

Tävlingsbarn

20110116  16.36
Idag har Anton varit i Hällefors och spelat hockeymatch. Det gick jättebra och hans lag vann matchen.
Under tiden var jag och Selma i nya friidrottshallen i Örebro. Selma skulle tävla för första gången. Hon har tränat friidrott sedan sensommaren, bara en termin.
Hon hade anmält sig till löpning 60 meter och så till längdhopp. I 60 m var det Selma och 4 tjejer till. Det var ett jämt lopp, men Selma och en tjej till drog ifrån lite. den andra tjejen ledde fram till strax före mål, då drog Selma om och vann. Vi (jag, farmor och farfar) hejade för fullt.
Så en kvart senare var det dax för längdhopp. Selma hoppade som bäst 2.86 m. Tvåan hoppade 2.81 m, och resten låg runt 2.40-2.60.
Så när det blev prisutdelning fick Selma kliva högst upp på pallen två gånger i rad. Hon sken som en sol!

Jag har löst årsabonnemang på Rutagårdens ridhus. Var där igår och tränade med Rakel. Det är riktigt roligt att rida där. Rakel tycker också det är kul. Man känner att det blir en seriös dialog mellan mig och Rakel. Vi koncentrerar oss på varandra. Och igår hade vi sällskap av 3 andra i ridhuset, men då märker jag att jag får "höja rösten" lite mera när jag rider. Rakel är då mer nyfiken på de andra, än på mig, fast hon kämpar på ändå.

Princess och Thelma blir rundare och rundare... Princess är tröttare än Thelma, inte så pigg på att kuta runt och busa som Thelma. Idag har snön smält undan mer och de kunde röra sig mera, fast Princess tog det något lugnare än Thelma...

Årets första dag!

20110101  17.38
Nu är det ett nytt år. Hoppas att alla hade en trevlig nyårskväll. Vi firade gårdagen med familjen Sandholm och familjen Mildner, hemma hos oss. Sen när det var dax för efterrätt, gick alla vi över till Nordhs hus för att fira tillsammans med det gänget. Det var förutom familjen Nordh även Perra och AC med barn, Nettan och Lasse med barn, Kicki och Anders med barn och Ragge och Lena med barn. Och så Ebba-Bebba förståss.
På förmiddagen tog jag, Jenny, Nettan och Fanny en ridtur i skogen. Massor med djup lössnö... Sedan provade vi att släppa in Vidja och Glaumur till stora hagen där Valle, Ferrari, Prúdur och Draupnir bor. Det gick jättebra och så fick vi en hage insparad, med allt arbete det inneburit.

2010 års största hästhändelser har varit Princess avelsdiplom på 41 poäng, och betäckning med Try, och så att Thelma flyttade hit, även hon dräktig fast med Kameleon. Utställningen i Karlstad var helt klart årets roligaste, då Princess blev bästa ministo och bästa skäck.

Lordi flyttade till Carina och Ella i Falun.
Honesto kastrerades och flyttade till Marinda i Hunnebostrand.
Imperio kastrerades och flyttade till Vicky och Andreas i Axbergshammar utanför Örebro.
Alla tre killarna har det jättebra.

Rakels ridning har satts igång efter hennes "mammaledighet" och jag har nu börjat rida för Anna Danielsson ungefär en gång i månaden.
Prúdur har blivit valack. En snygg kille med massor av man. Rör sig energiskt.
Princess är nästan klar med inkörningen, Selma har kört henne och det går bra men det kan bli lite vingligt på vägen.
Under året har Princess haft problem med ett bakknä, men det var framför allt i våras det märktes. Rakel fick en ful sårskada i ena höftleden som fick dräneras och behandlas.
 
Nu ser jag fram emot Thelmas och Princess fölningar i maj-juni. Jag hoppas att fölningarna kommer gå bra då det är första gången för båda två, och att fölen är friska och starka. 
Ser fram emot träningarna för Anna, med Rakel. Och att vi någongång kan bli av med den stora fölmagen hon släpar runt på... Känns som om det får bli mycket galopp, i form, på volt, i djup snö...
Planerar även att betala in ett årsabonnemang på ridhuset på Rutagården. Så jag kan åka med Rakel på kvällarna när det är mörkt och trist ute.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Maud M | Svar 16.05.2011 19.46

Grattis till den fina "hingst ungen".Jag ser fram imot de övriga fölens nedkomst.

Cecilia | Svar 15.05.2011 22.42

Grattis till första fölet

Lena | Svar 15.02.2011 12.09

Lycka till med Litla. Hon är en personlighet och trivs att bli kliad bakom öronen. Hälsningar Lena (Litlas gamla ägare)

Alexandra Holtbäck 20.02.2011 00.35

Tack! Det är roligt att lära känna henne, man känner sig trygg på henne och hon kommer bli en bra "läromästare" för Selma och Anton.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.08 | 08:09

Hej!
Snúlla finns kvar, går med föl just nu men både jag och min dotter har haft henne som ridhäst. Ring mig gärna så kan jag berätta mer. Nyfiken på din med.

...
11.08 | 21:43

Hej! Är denna sida aktuell? Har ni kvar Snúlla? Jag har en avkomma efter Snúlla född 2012 och är lite intresserad av hur Snúlla är.
Med vänlig hälsning
Lotta

...
05.09 | 02:32

Det går toppenbra! Vore kul att träffa Prins med. Snúlla är en mycket speciell tjej, vore intressant att se vad hon ärvt vidare.

...
05.09 | 00:35

Om det går bra så hör jag av mig någon dag o kommer förbi o kikar på Snulla😊

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS