Bloggen 2012

20121204  16.44

Idag var det veterinärer på schemat. Inget akutfall utan inbokade besök, både hemma och på klinik.

Först skulle vi till Strömsholm på Litlas andra återbesök. Hon går på deras 20 veckors program för hennes fång/hovbensrotation. Idag var det återbesök till hovslageriet. Hon gör goda framsteg i tillfrisknandet och allt går enligt beräkningarna. Denna gång behövde vi inte ta röntgenbilder av hovbenet utan det var rörelsekontroll (idag även i trav) och verkning. Hennes hovar växer rejält på fem veckor... Efter verkningen syntes tydligt "glipan" mellan den döda hovkapseln och det friska som bygger på.

Nästa besök blir den 8 januari, och då lanske hovslagaren tycker att det går att sko på igen, vi får se...

Så packade vi in henne i transporten och rullade hem. Under vägen stämde vi av med nästa veterinär för hennes besök hos mig för att ID-kontrollera och chipmärka Teitur. Lite tajt i tid mellan den veterinärens telefontid mitt på dagen och hennes inplanerade kliniktid för hennes hundar och katter, som hon skulle på strax efter. Men vi var effektiva, och det var klart på 10 minuter. Tur att Teitur inte är skäck...

Så nu är jag lite "muck", stresspressen börjar släppa och huvudvärken kommer och går. Men det är skönt att ha Teitur klar, så jag kan skicka iväg papprena för registrering.

20120909  20.17

Sedan sist har Teitur växt till sig rejält. Han är otroligt nyfiken och kommer i galopp och möter mig när jag går ut i hagen. Vi har övat lite grimma och jag kan lyfta alla hans hovar utan att han blir skrämd. Han vill gärna leka och är nog lite arg på mamma Hlin som inte alls har lust att leka.

Litla har blivit sjuk. Hon har fått allvarlig EMS fång och det gick på nolltid från att vara ok till att inte kunna röra sig alls utan extrema smärtor. Vi var tre stycken för att få henne ur hagen och in i transporten för att transportera henne de 500 meterna till närmaste stall. Vet att det inte är bra att transportera, men av två onda ting var detta det humanaste, mot att knuffa henne dit för hand. Hon hade sådanna smärtor att hon hade svårt att stå på benen. Jourveterinär och boxvila på supertjock bädd. Smärtstillande och mag-tarm medicin. Efter en vecka var hovslagaren ute och fixade hovarna. Och veckan efter det var veterinären ute och tittade över henne. Det är ca 50-50 chans att det går bra, men det kan lika gärna gå illa. Vi hoppas alla på det första alternativet. Även om det kommer att bli ett fortsatt annorlunda liv för henne, och jag hoppas att mitt stall kommer att vara klart till nästa vår/sommar så jag kan ha henne inne varje natt och att vi kan få plats till hö som hon kommer att få leva på i fortsättningen sommartid.

Prudur har blivit longerad vid två tillfällen hittills och han förstår fort. Han vill gärna göra rätt. Han är ett riktigt gosigt troll. ;-) Jag fick assistans av Helena idag så jag kunde ta bilder och filma honom ordentligt. Bilden ihop med denna text är från idag när vi fotade honom.

Jenny har lämnat Ardis på inridning hos Sigfus, hon har varit där i en vecka nu och det går bra för henne. Hon är lydig men lite otålig ännu. De har provat att rida henne i longering och när hon blir ledd på ridbanan.

När vi var och lämnade av Ardis hos Sigfus, provade Jenny ett femårigt färgväxlarsto, som var till salu. Ja, och igår åkte vi och hämtade hem det stoet till Björkliden. Så idag var det premiärridning för Jenny, hemma på ridbanan, på Athena. Tror inte att Athena varit med om att det var flera hästar och ryttare på banan samtidigt, men efter 10-12 minuter tyckte hon att det funkade ok att vara ett gäng där inne.

 

Efter tre långa nätters vaka föddes så tillslut Hlins föl klockan 05.15 på måndagsmorgonen den 13 augusti. Det var en snabb fölning och Hlin visade att detta är hon proffs på. Allt gick enligt regelboken. Det blev ett svart hingstföl med vita hår i pannan. Han var relativt snabb att resa på sig, och då han skulle dia första gången lyckades han utan problem trots att Hlin låg ner och vilade. Han påminde mig lite om Bambi på hal is, frambenen ut åt varsitt håll och så sänkte han huvudet och diade.

Han är hittills nyfiken och ganska godtrogen. Jag har idag provat fyra fölgrimmor på honom, men ingen passade. Så vi fortsätter att "prova grimmor" för tränings skull. Bara rörelsen "av och på" ännu. Och så övar vi på att lyfta hovar. Det går bra, han är lika duktig som Prúdur på det.

Hlin vaktar på honom mot Selmas islandssto Litla, som går i samma hage som Hlin och Teitur. Litla är nyfiken, med respekt, och det känns som om hon är lite sugen på en liten själv. Hon har inte visat några aggressiva sidor mot Teitur, men Hlin tycker det är aldeles för tidigt att låta Litla hälsa på Teitur.

20120723  20.18

Nu är semestern slut... Ja, sommarsemestern i allefall, blir ju en resa till Island i höst.

Måste lägga ut en annons på goaste Prúdur igen, då den tidigare köparen inte kan genomföra köpet.

Hoppas innerligen att jag lyckas hitta ett hem till honom då jag inte hade planerat in honom här på gården längre. Hade räknat med de jag har, plus fölungen som strax föds. Ser inte ut som att stallet kommer att vara uppbyggt förän på senvåren nästa år, p.g.a. alla dessa nyligen tillkomna bygglov och tillstånd.

Om intresse finns för Prúdur, kan mer läsas på sidorna "Till salu" och "Prúdur från Ekliden" här i menyraden.

20120524  21.43

Idag var veterinären på Gröna gången och besiktade Hlin, och allt var som det ska. Hlin är också dräktig med Seidur, fölar i augusti.

Nu på lördag åker jag och hämtar henne! Det känns jättebra! Har inte tid att rida 2 hästar just nu, och dessutom vara ridlärare åt Selma. Nu börjar vårt uthus komma till MIN bit, d.v.s. målningen. Stallbygget startar upp under sommaren, även där ska jag måla vissa bitar, men det blir inte nu i sommar utan troligtvis vinter/vår. Så därför sålde jag Rakel, och kan nu turas om med Selma att rida Litla. Hlin är tänkt till avel, med sin stam och förstaklass bedömning, hoppas jag att det blir ett lyft i min islandshästavel.

Längtar till lördag! Cool

Senaste kommentarer

17.08 | 08:09

Hej!
Snúlla finns kvar, går med föl just nu men både jag och min dotter har haft henne som ridhäst. Ring mig gärna så kan jag berätta mer. Nyfiken på din med.

...
11.08 | 21:43

Hej! Är denna sida aktuell? Har ni kvar Snúlla? Jag har en avkomma efter Snúlla född 2012 och är lite intresserad av hur Snúlla är.
Med vänlig hälsning
Lotta

...
05.09 | 02:32

Det går toppenbra! Vore kul att träffa Prins med. Snúlla är en mycket speciell tjej, vore intressant att se vad hon ärvt vidare.

...
05.09 | 00:35

Om det går bra så hör jag av mig någon dag o kommer förbi o kikar på Snulla😊

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS